Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Dochniak

Ciasto kakaowe z fasoli

 

Propozycja na zdrowe i szybkie ciasto. Zawiera sporo białka i błonnika. Nie zawiera glutenu i laktozy, dlatego mogą je spożywać osoby z nietolerancją tych składników.

Składniki:

  • 1 puszka (240g) fasoli (czerwonej lub białej)
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • skórka otarta z połowy cytryny i/lub kilka kropel olejku cytrynowego (można też całkowicie pominąć tą pozycję)
  • pół łyżeczki sody
  • opcjonalnie: stewia/ksylitol/miód lub dodatkowy banan

Do masy możesz dodać również ulubione orzechy (np. włoskie, nerkowca, laskowe).

 

Wykonanie:

Płuczemy i odsączamy fasolę, a następnie blendujemy ją razem z jajkami. Do masy dodajemy pokrojone banany, kakao, sodę, startą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej należy sparzyć) i/lub olejek cytrynowy. Ewentualnie dosładzamy (stewia/ksylitol) i dodajemy pokruszone orzechy. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta można dolać kilka łyżek wody. Wylewamy masę do małej formy. Pieczemy około 15min w 180st. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto pośrodku jest już ścięte.

Smacznego!