Ciasto kakaowe z fasoli
Propozycja na zdrowe i szybkie ciasto. Zawiera sporo białka i błonnika. Nie zawiera glutenu i laktozy, dlatego mogą je spożywać osoby z nietolerancją tych składników.
Składniki:
- 1 puszka (240g) fasoli (czerwonej lub białej)
- 2 banany
- 2 jajka
- 4 czubate łyżeczki kakao
- skórka otarta z połowy cytryny i/lub kilka kropel olejku cytrynowego (można też całkowicie pominąć tą pozycję)
- pół łyżeczki sody
- opcjonalnie: stewia/ksylitol/miód lub dodatkowy banan
Do masy możesz dodać również ulubione orzechy (np. włoskie, nerkowca, laskowe).
Wykonanie:
Płuczemy i odsączamy fasolę, a następnie blendujemy ją razem z jajkami. Do masy dodajemy pokrojone banany, kakao, sodę, startą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej należy sparzyć) i/lub olejek cytrynowy. Ewentualnie dosładzamy (stewia/ksylitol) i dodajemy pokruszone orzechy. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta można dolać kilka łyżek wody. Wylewamy masę do małej formy. Pieczemy około 15min w 180st. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto pośrodku jest już ścięte.
Smacznego!