Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Domowa chałka

Czy zrobienie domowej chałki jest trudne?

Zawsze myślałam, że tak.

Okazało się, że nie 😊 Na początku wygląda skomplikowanie (szczególnie zaplatanie), ale jest bardzo łatwe. Wymaga jedynie trochę czasu – tak jak wszystkie drożdżowe wypieki.

 

SKŁADNIKI (na dwie chałki tak jak u mnie lub jedną wielką):

500g mąki pszennej

30-32g świeżych drożdży

300ml mleka (u mnie 1,5% tł.)

80g cukru

50g masła

szczypta soli

Do posmarowania chałki powinno być żółtko wymieszane z mlekiem.

Ja użyłam samego mleka.

Kruszonka:

15g cukru

30g mąki

20g masła

 

WYKONANIE:

Rozczyn: wymieszaj 4-5 łyżek letniego mleka, 4 łyżki mąki, drożdże i łyżeczkę cukru. Po wymieszaniu oprósz lekko mąką i odstaw na 20-30 minut (powinien podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu dodaj rozczyn do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub robotem aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, włóż do miski i oprósz mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut (może być też trochę dłużej, a jeśli bardzo Ci się spieszy wystarczy nawet 30 minut – próbowałam i było ok).

Przełóż ciasto na stolnicę, wyrób ponownie. Podziel ciasto na 2 części (jeśli robisz 2 chałki) i następnie każdą z nich na 2 lub 3 części w zależności od tego jaki sposób zaplatania wybierasz.

Splot nr 1 (krótsza chałka na zdjęciu): podziel porcję ciasta na 2 części i każdą uformuj w długi cienki wałek. Wałki ułóż w na krzyż (X) i zapleć.

Splot nr 2 (dłuższa chałka na zdjęciu): uformuj 3 wałki, połącz ich końce z jednej strony i zapleć jak warkocz.

Zaplecione chałki odstaw na 15-20 minut żeby jeszcze trochę podrosły.

W tym czasie przygotuj kruszonkę (wymieszaj ze sobą wszystkie składniki). Chałkę posmaruj mlekiem z żółtkiem (lub bez ale wtedy kruszonka nie trzyma się tak dobrze) i posyp kruszonką.

Piecz w 180st.C 20-25 minut – 2 mniejsze chałki lub około 30 minut jeśli robisz jedną dużą chałkę. Ja wolę mniej przypieczoną chałkę, dlatego te 2 wyciągnęłam po około 20 minutach. Najlepiej jeśli sprawdzisz patyczkiem czy są już w środku upieczone 😊

Smacznego!