Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Dochniak

Kasza jęczmienna ze szpinakiem, figami i kozim serem

Od dzisiaj jedna z moich ulubionych sałatek! Szybka, banalnie prosta, a taka dobra 🙂 

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza jęczmienna perłowa – 50g
  • Orzechy włoskie (luk pekan) – 8g (2 szt.)
  • Czosnek – 3g (1/2 ząbka)
  • Figi – 70g (1 szt.)
  • Miód pszczeli – 6g (1/2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek -10ml (1 łyżka)
  • Ser kozi (lub owczy) – 25g
  • Szpinak, świeży- 25g (można śmiało dać więcej)
  • Sok z cytryny – 6ml (1 łyżka)

Wykonanie:

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać połowę oliwy i włożyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać kaszę i smażyć przez 2-3 minuty. Wrzucić opłukany szpinak, pokrojone na ćwiartki figi, doprawić solą i pieprzem i chwilę podgrzewać delikatnie mieszając. Zdjąć z patelni gdy szpinak zwiędnie. Posypać pokruszonym serem i orzechami, polać sosem (wymieszane: oliwa, sok z cytryny, miód, sól i pieprz).

1 porcja:

ENERGIA 500 kcal

BIAŁKO 13,5 g

TŁUSZCZE 25 g

WĘGLOWODANY 59,4 g

BŁONNIK pokarmowy 6,4 g