Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Dochniak

Kurczak w sosie teriyaki ze szpinakiem i ryżem

Pomysł na szybki i łatwy obiad 🙂

Składniki (2 porcje):

  • Pierś z kurczaka – 200g
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Sos teriyaki – 2 łyżki
  • Szpinak – 200g
  • Mleko – 2-3 łyżki
  • Cebula – 1/3szt.
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Ryż – 100g
  • Curry
  • Gałka muszkatołowa
  • Kmin rzymski

Wykonanie:

Kurczaka umyj i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sosem teriyaki i curry i odstaw na min. 30 minut do lodówki. Podsmaż na rozgrzanym oleju (1 łyżka). Wersja skrócona: do mięsa dodaj sos teriyaki i curry, podduś przez chwilę na oleju.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj drobno pokrojony szpinak i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do szpinaku dolej trochę mleka i dopraw – gałka muszkatołowa, kmin rzymski, pieprz, odrobina soli. Całość gotuj na małym ogniu.

Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem curry i/lub kurkumy.

 

Smacznego!