Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Dochniak

Lody dla ochłody

Lato bez lodów?
Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Mogę zrezygnować ze wszystkich innych słodkich przyjemności ale lody muszą być ❤
Dlatego podoba mi się moda na lody „naturalne” – są one zdecydowanie lepszym wyborem niż te sklepowe. Warto jednak dowiedzieć się co zawierają te „naturalne” lody i kupować je w sprawdzonych miejscach, wtedy z czystym sumieniem (od czasu do czasu) możemy po nie sięgnąć. Co zrobić jeśli ochota na lody pojawia się częściej (codziennie :D) niż od czasu do czasu? Najlepiej przygotować je samodzielnie w domu – ze świeżych owoców i bez zbędnych dodatków! Poniżej znajdziecie kilka propozycji na domowe lody. Każdy przepis to jedna porcja lodów.

Dobra rada: lepiej wybrać lody w kubeczku niż w wafelku (zmniejszysz ilość spożytych kcal)

Lody bananowo-orzechowe
Składniki:
• banan – ok. 135g (1 szt.)
• jogurt typu greckiego (10%)– 30g (1,5 łyżki)
• masło orzechowe bez soli i cukru – 15g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Banana obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożonego banana, jogurt i masło orzechowe zmiksuj na gładką masę. Przygotowaną masę umieść ponownie w zamrażalniku na 1-2 godziny. Po wyjęciu odczekaj kilka minut, aż lody trochę się rozmrożą. Udekoruj ulubionymi owocami.

Lody bananowo-truskawkowe z orzechami
Składniki:
• banan – ok. 135g (1 szt.)
• mleko migdałowe (lub inne roślinne, krowie) – 60ml
• orzechy pekan – 8g
• truskawki – 75g (1/2 szkl.)
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do pojemnika i zamroź.

Lody bananowo-kokosowe
Składniki:
• banan – ok. 130g
• jogurt naturalny – 60g (3 łyżki)
• wiórki kokosowe – 10g (3 łyżeczki)
• cynamon – do smaku jeśli lubisz
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

Lody jagodowe:
Składniki:
• jagody – 80g
• jogurt naturalny – 125g
• awokado – 35g (1/4 szt.)
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

Sorbet malinowo-pomarańczowy
Składniki:
• maliny – 100-120g
• lód – 4 kostki
• sok wyciśnięty z pomarańczy – 50g (ok. 1/5 szklanki)
• opcjonalnie starty imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Maliny zmiksuj z lodem i sokiem. Przełóż do pojemniczka i zamroź.

Sorbet mango
Składniki:
• ½ mango
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój mango, włóż do zamrażalnika na parę godzin. Zmiksuj.
Jeżeli lody są zbyt miękkie, włóż je jeszcze na chwilę do zamrażarki.

Mango możesz też połączyć z innymi owocami (banan, truskawki) i/lub jogurtem.

 

Smacznego!