Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Dochniak

Ograniczenie potasu w diecie

W niektórych schorzeniach – np. w chorobach nerek – konieczne jest ograniczenie spożywanego potasu (K).

Jak to zrobić?

 

Sposoby na zmniejszenie ilości potasu w diecie:

  • moczenie i podwójne gotowanie potraw (z wymianą wody) np. ziemniaki pokrój na niewielkie kawałki (im mniejsze kawałki tym więcej K „ucieknie” do wody), wymocz (ok. 30 min) i odlej wodę (najlepiej 2-3 razy), wymień również wodę w trakcie gotowania
  • drobne krojenie i tarcie warzyw
  • unikanie zup – nie są zalecane ponieważ potas z warzyw gromadzi się w wywarze
  • wybieranie odpowiednich przypraw:
    • o niskiej zawartości K – 1 łyżeczka na porcję – cynamon, musztarda, mięta, gałka muszkatołowa, pieprz biały
    • średnia zawartość K – ½ łyżeczki na porcję – pieprz czarny, chilli, kminek, kolendra, szałwia, rozmaryn, imbir, oregano, pietruszka, tymianek, majeranek
    • wysoka zawartość K – szczypta lub unikać całkowicie – bazylia, papryka, estragon, kurkuma, liście laurowe
  • unikanie produktów o dużej zawartości potasu – patrz tabela poniżej
    • należy pamiętać, że wartości z tabeli odpowiadają 100g produktu i ważna jest ilość produktu, który spożyjemy, przykład:
      • mak niebieski 100g – to aż 963mg K
        • mak 3g (np. dodane do jogurtu/sałatki) – 28,9mg K
      • banan 100g – 395mg K
        • banan 120g (1 szt.) – 474mg K

 

Zawartość potasu [K] w wybranych produktach spożywczych

Produkt

Zawartość [mg/100g]

Produkt

Zawartość [mg/100g]

Soja (nasiona suche)

2132

Muesli

433

Kakao 16%, proszek

1927

Płatki żytnie

422

Mleko odtłuszczone/pełne, w proszku

1874/1393

Brukselka

416

Morele suszone

1666

Sardynki w pomidorach

410

Banany suszone

1499

Makrela, świeża

396

Mleko w proszku

1393

Banany

395

Fasola biała (nasiona suche)

1188

Mięso z piersi kurczaka

385

Otręby pszenne

1121

Wołowina, polędwica

382

Pistacje

1090

Melon

382

Mak niebieski

963

Płatki owsiane

379

Figi suszone

938

Polędwica sopocka

374

Groch (nasiona suche)

937

Łosoś świeży

371

Soczewica czerwona (nasiona suche)

874

Dorsz świeży, filet bez skóry

364

Rodzynki (suszone)

833

Chleb żytni pełnoziarnisty

356

Pestki dyni

810

Groszek zielony

353

Słonecznik, nasiona

793

Salami luksusowe

349

Migdały

778

Wieprzowina, schab surowy z kością

343

Chrzan

740

Porzeczki czarne

336

Orzechy arachidowe

720

Szczaw

333

Natka pietruszki

695

Szynka gotowana

319

Wiórki kokosowe

660

Kiełbasa krakowska

314

Czekolada mleczna

607

Kiwi

290

Awokado

600

Pomidor

282

Ziemniaki

557

Makrela wędzona

275

Orzechy włoskie

474

Jogurt owocowy 1,5%

195

Kasza gryczana

443

Pomarańcze

183

Mięso z piersi indyka

460

Chleb zwykły

148

Halibut biały, świeży

446

Mleko 2%

141