Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Przepis na domową pizzę

To, co lubię najbardziej – pizza!

Przyznaję, że kiedyś bardzo często zamawialiśmy pizzę. Jednak od kiedy mam własny, sprawny piekarnik (jakieś 1,5 roku) robimy ją sami w domu. Jest pyszna i wcale nie mam potrzeby jedzenia tej „zamawianej”

Domowa pizza jest świetnym pomysłem na wyczyszczenie lodówki, bo można na nią wrzucić dosłownie wszystko.

Jak przygotować pyszną domową pizzę?

Składniki na 4 większe lub 8 małych porcji ciasta (u mnie są to 2 okrągłe pizze):

  • 260g mąki
  • 10g świeżych drożdży
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli
  • 1/3-1/2 łyżeczki cukru
  • 150ml wody
  • 1 łyżka oliwy

W przepisie bazowym była zwykła mąka pszenna. Ja zazwyczaj mieszam mąkę pszenną (typ 650) z mąką pełnoziarnistą. Proporcje dowolne np. pół na pół, 160g mąki 650 i 100g mąki pełnoziarnistej, 200g zwykłej pszennej i 60g pełnoziarnistej… Zawsze wychodzi 😊

Wykonanie:

Przygotuj rozczyn: wodę podgrzej do około 30st.C lub użyj takiej w temperaturze pokojowej. Dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw na chwilę (kilka – kilkanaście minut) żeby zobaczyć czy drożdże „ruszą”.

Ciasto: Wymieszaj mąkę (najlepiej przesianą) z solą. Stopniowo dolewaj rozczyn i zagniataj ciasto (ręcznie lub robotem). Wyrabiaj aż będzie odchodzić od miski. Ja wyrabiam ciasto robotem kilka minut (aż miska jest „czysta”, a ciasto samo schodzi z haka).

Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem (pod czystą bawełnianą ściereczką) na 1 godzinę. Po tym czasie rozdziel ciasto na 2 części, uformuj kule i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj sos i składniki na pizzę.

Blaszkę posmaruj oliwą i rozłóż na niej ciasto. Ciasto możesz rozwałkować lub uformować ręcznie – ja tak robię (spłaszczam kulę ciasta w dłoniach i stopniowo rozgniatam dookoła palcami na blaszce).

Posmaruj ciasto sosem, posyp startym serem (ja używam startej mozzarelli) i dodaj resztę składników.

Piecz w 230st.C przez 10 minut.

Mój sos: passata pomidorowa (na powyższe proporcje ciasta około 200-250g passaty) + zioła (np. bazylia, oregano) + pieprz