Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Pyszne domowe bułki

Przepis na pyszne domowe bułki a’la grahamki

Rozkręcam się w pieczeniu. Opierając się na bazowych ilościach z innego przepisu zmiksowałam mąki (pszenną zwykłą i pełnoziarnistą) i dodatki wg własnego pomysłu i wyszły takie o to buły. Smakowo przypominają sklepowe grahamki.

Jeśli ja potrafię je upiec to Wy też 🙂

 

SKŁADNIKI na 8 bułek:

320-330g mąki pszennej pełnoziarnistej

200g mąki pszennej typ 650

150ml wody

150ml mleka

18-20g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1-1,5 łyżeczki soli

3 łyżki oleju (oliwy lub masła)

dodatki dowolne – u mnie słonecznik, czarnuszka, zioła prowansalskie

   

 

WYKONANIE:

Rozkruszone drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i wodą, dodaj cukier. Po chwili dodaj ok. połowę mąki i wymieszaj. Zostaw na 15-20 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę, sól i olej. Wymieszaj dokładnie (ja zagniatałam robotem) i uformuj kulę. Zostaw ciasto w misce na co najmniej godzinę (1h była ok ale następnym razem zostawię na dłużej). Zagnieć ciasto ponownie i podziel na 8 części (lub tyle ile chcesz). Każdą z części możesz zagnieść ponownie z dowolnym dodatkiem. U mnie 2 ze słonecznikiem, 2 z czarnuszką, 2 z ziołami i 2 bez niczego

Uformowane bułki rozłóż na blaszce z papierem i zostaw na 20-30 minut. Piecz 15-20minut (u mnie 18) w 200st.

 

1 taka buła (bez dodatków) to około 260-280 kcal 😉

Przy takich mąkach jak w przepisie i z mlekiem 1,5% tł.

Dodatek ziół nie zmieni kaloryczności, ale już np. łyżeczka łuskanych nasion słonecznika (5g) do 1 bułki to + 30 kcal 🌻

Smacznego!