Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Dochniak

Truskawkowe serniczki na zimno

Pyszne i banalnie proste serniczki na zimno z truskawkami. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 4 składników, 10 minut pracy i 2 godzin cierpliwości. Taki deser jest doskonałym źródłem białka. Same plusy 🙂 Spróbujcie!

Składniki na 4 porcje:

  • Ser twarogowy półtłusty – 250 g
  • Truskawki – 400 g
  • Żelatyna – 20 g
  • Cukier (lub ksylitol) – 25 g

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać cukier/ksylitol i mieszać aż się rozpuści. Ser utrzeć lub zmiksować, wymieszać z żelatyną. 2/3 truskawek pokroić na kawałki i dodać do sera, wymieszać. Całość przełożyć do salaterek/filiżanek, przykryć talerzem i wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać udekorowane pozostałymi truskawkami – oczywiście można użyć więcej owoców.

1 porcja:

156 kcal (143,5 kcal z ksylitolem)

BIAŁKO – 16,6 g

TŁUSZCZE – 3,35 g

WĘGLOWODANY – 15,75 g

 

Serniczki można przygotować też z dodatkiem innych owoców. Smacznego!