Truskawkowe serniczki na zimno
Pyszne i banalnie proste serniczki na zimno z truskawkami. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 4 składników, 10 minut pracy i 2 godzin cierpliwości. Taki deser jest doskonałym źródłem białka. Same plusy 🙂 Spróbujcie!
Składniki na 4 porcje:
- Ser twarogowy półtłusty – 250 g
- Truskawki – 400 g
- Żelatyna – 20 g
- Cukier (lub ksylitol) – 25 g
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać cukier/ksylitol i mieszać aż się rozpuści. Ser utrzeć lub zmiksować, wymieszać z żelatyną. 2/3 truskawek pokroić na kawałki i dodać do sera, wymieszać. Całość przełożyć do salaterek/filiżanek, przykryć talerzem i wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Podawać udekorowane pozostałymi truskawkami – oczywiście można użyć więcej owoców.
1 porcja:
156 kcal (143,5 kcal z ksylitolem)
BIAŁKO – 16,6 g
TŁUSZCZE – 3,35 g
WĘGLOWODANY – 15,75 g
Serniczki można przygotować też z dodatkiem innych owoców. Smacznego!