Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

GRYSIKOWY DESER KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY

Jakiś czas temu zachwyciłam się ciastem grysikowym jedzonym u Przyjaciółki.

Uwielbiam takie mleczno-owocowe połączenia.

Bazując na pierwotnym przepisie przygotowałam swoją wersję z wiórkami kokosowymi.

Deser jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu.

Najdłużej czeka się na galaretkę, ale przy dobrej organizacji jego przygotowanie trwa naprawdę krótko.

 

SKŁADNIKI:

80g kaszy manny,

500 ml mleka,

50 g masła,

60 g cukru,

10 g cukru waniliowego,

4 łyżki wiórków kokosowych,

50-60g (8-10 szt.) herbatników (najlepiej pełnoziarnistych),

350 g truskawek,

1 galaretka truskawkowa (77g) + 300ml wody.

Moja wersja ze zdjęcia zawiera dokładnie takie składniki. Ciasto wychodzi bardzo miękkie, więc jeśli chcesz żeby „lepiej trzymało formę” dodaj więcej kaszy np 100g lub trochę mniej mleka (masa będzie bardziej gęsta). Ale jak widać tak też daje radę 😀

Sprawdzi się też świetnie jako deser jedzony prosto z pojemniczka (możesz od razu podzielić na kilka mniejszych porcji w osobnych pojemnikach).

Truskawek można dodać więcej, można wymienić je na inne owoce.

Galaretka może być w innym smaku.

Całość wyszła dość słodka, więc cukru może być mniej (40-50g), może być też ksylitol i/lub można pominąć cukier waniliowy.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę rozpuść w 300ml wody i odstaw do ostudzenia.

Mleko zagotuj z dodatkiem masła, cukru i cukru waniliowego. Dodaj kaszę (najlepiej wsypuj powoli cały czas mieszając), wymieszaj dokładnie.

Dodaj wiórki koksowe i całość gotuj mieszając aż powstanie gęsta masa. Rozłóż herbatniki w pojemniku (lub  na blaszce do pieczenia, w tortownicy) i zalej je jeszcze gorącą masą z kaszy.

Wyłóż owoce (możesz je lekko powciskać) i zostaw do ostygnięcia.

Zalej ostudzoną (uważaj żeby się wcześniej nie ścięła za bardzo) galaretką i całość wstaw do lodówki.

Odczekaj aż galaretka zastygnie (min. 2-3 godz.).

Przy 8 porcjach wartość odżywcza dla 1 porcji:

240 kcal

5 g białka

9,3 g tłuszczu

34,5 g węglowodanów