Co ma jabłko do brzozy?
Alergie krzyżowe – co to takiego?
Alergie krzyżowe są to reakcje występujące pod wpływem alergenów o podobnej budowie (strukturze białek). Mówiąc w dużym uproszczeniu, gdy do organizmu dostaną się alergeny o podobnej budowie, to nasz układ odpornościowy może się zwyczajnie pomylić.
Alergie krzyżowe dotyczą zarówno alergenów wziewnych, jak i pokarmowych.
Mogą występować pomiędzy produktami należącymi do jednej grupy np. pomiędzy różnymi rodzajami ryb, ale również pomiędzy produktami, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą dużo wspólnego. Przykład: jeśli jesteś uczulony na jabłko, to możesz zareagować również na morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie.
Jednak to jeszcze nie jest takie zaskakujące. Wiele osób jest mocno zdziwionych, gdy słyszy o reakcjach krzyżowych pomiędzy alergenami pokarmowymi a pyłkowymi. Niestety gdy masz alergie pyłkowe, zjedzenie niektórych produktów może nasilić Twoje objawy.
Dlaczego tak się dzieje?
Przykład: w pyłkach traw i brzozy oraz w niektórych produktach pochodzenia roślinnego występuje białko o nazwie profilina. Jeżeli jesteś uczulony na pyłek brzozy i w okresie jego pylenia spożyjesz produkty, które zawierają to samo białko, to objawy alergii mogą się nasilić.
Przykłady alergii krzyżowych związanych z produktami spożywczymi:
– ryby: reakcja krzyżowa pomiędzy różnymi gatunkami (np. w przypadku alergii na dorsza objawy mogą wywoływać również sola, karp, śledź, makrela, tuńczyk, mintaj),
– jabłko – morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie,
– brzoza, olcha, leszczyna, grab, buk, dąb, kasztan – truskawki, jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, kiwi, maliny, mango, liczi, pomarańcza, ananas, marchew (surowa), ziemniaki (surowe), pomidor (surowy), seler, soja, orzeszki ziemne, orzech laskowy, rumianek, anyż, curry, pieprz, papryka, kminek, kolendra,
– bylica – rumianek, ambrozja, złocień (margaretka), słonecznik, jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia, mango, kiwi, groch, marchew (surowa), seler, pomidor (surowy), przyprawy: anyż, curry, koper, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzechy ziemne (i inne),
– trawy i zioła – słonecznik, jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia, kiwi, melon, arbuz, seler, pomidor (surowy), cebula, mąki: żytnia, pszenna, owsiana, ryż,
– leszczyna – orzech laskowy,
– roztocza – owoce morza (małże, krewetki), skorupiaki,
– łupież zwierzęcy (al. wziewna) – mleko krowie, wołowina,
– sierść kota – wieprzowina,
– pierze – mięso drobiowe, jaja kurze (tzw. zespół ptak-jajko: objawy alergii po kontakcie z pierzem u osoby z alergią na żółtko jaja kurzego),
– jad pszczół – miód,
– lateks – banan, kiwi, awokado, orzechy laskowe.