Kasza jęczmienna ze szpinakiem, figami i kozim serem
Od dzisiaj jedna z moich ulubionych sałatek! Szybka, banalnie prosta, a taka dobra 🙂
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jęczmienna perłowa – 50g
- Orzechy włoskie (luk pekan) – 8g (2 szt.)
- Czosnek – 3g (1/2 ząbka)
- Figi – 70g (1 szt.)
- Miód pszczeli – 6g (1/2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek -10ml (1 łyżka)
- Ser kozi (lub owczy) – 25g
- Szpinak, świeży- 25g (można śmiało dać więcej)
- Sok z cytryny – 6ml (1 łyżka)
Wykonanie:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać połowę oliwy i włożyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać kaszę i smażyć przez 2-3 minuty. Wrzucić opłukany szpinak, pokrojone na ćwiartki figi, doprawić solą i pieprzem i chwilę podgrzewać delikatnie mieszając. Zdjąć z patelni gdy szpinak zwiędnie. Posypać pokruszonym serem i orzechami, polać sosem (wymieszane: oliwa, sok z cytryny, miód, sól i pieprz).
1 porcja:
ENERGIA 500 kcal
BIAŁKO 13,5 g
TŁUSZCZE 25 g
WĘGLOWODANY 59,4 g
BŁONNIK pokarmowy 6,4 g