Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Kontrola podjadania

Jak kontrolować ilość spożywanego jedzenia

i częstość podjadania?

 

Kilka sprawdzonych pomocnych strategii:

1. Oddziel miejsce jedzenia od innych miejsc funkcjonowania. Ustal, że posiłki spożywasz tylko w kuchni i/lub jadalni. Niech cały dom nie kojarzy się z jedzeniem.

2. Planuj posiłki i zakupy. Nie kupuj nic dodatkowo, w szczególności słodyczy i niezdrowych przekąsek. Jeśli najdzie Cię na nie ochota, a nie będzie ich w domu, to jest duża szansa, że nie będzie Ci się chciało iść specjalnie do sklepu i ich nie zjesz.

3. Czego oczy nie widzą, tego sercu (i żołądkowi) nie żal – sprawdza się tu idealnie. Nie trzymaj jedzenia na wierzchu. Patera pełna owoców pięknie wygląda, ale jeśli nie potrafisz oprzeć się pokusie i często podjadasz, to lepiej schowaj wszystko co się da. O słodyczach nawet nie mówię, bo lepiej gdy ich w domu w ogóle nie ma lub są głęboko schowane 😉

4. Unikaj zbyt dużego wyboru. Różnorodność produktów jest bardzo ważna, ale gdy masz do wyboru kilka potraw, to prawdopodobnie spróbujesz każdej i zjesz więcej.

5. Używaj mniejszych talerzy. Porcja będzie wyglądała na większą, a efekt wizualny zdecydowanie ma znaczenie.

6. Uwaga na „towarzystwo”. Naucz się asertywnie odmawiać. Przemyśl wcześniej co możesz odpowiedzieć w danej sytuacji. Poproś bliskich o wsparcie i żeby Cię nie namawiali.

7. Jedz powoli i UWAŻNIE. Skoncentruj się na posiłku. Wsłuchaj się w odczucia organizmu.

 

Naprawdę na wiele rzeczy MASZ WPŁYW

i możesz skutecznie zarządzać swoim żywieniem.