Królowa jesiennych zup
Krem z dyni można zrobić na różne sposoby.
Dodając różne dodatki (jogurt, śmietanka, mleczko kokosowe, ser, pestki dyni itp.) i przyprawy, za każdym razem możemy otrzymać inny efekt.
Dlatego zachęcam do eksperymentowania, a poniżej przykładowe propozycje.
KREM Z DYNI Z IMBIREM
Składniki (1 porcja):
- dynia – 150 g
- ziemniaki – 50 g
- bulion rosołowy/warzywny – 100 ml
- mleko 1,5% tł. – 100 ml
- cebula – 25 g
- czosnek – 3 g
- przecier pomidorowy – 15 g
- imbir – 1 g
- oliwa – 5 g
- pestki dyni – 10 g
- przyprawy: kurkuma, pieprz, sól
Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę, można też użyć mrożoną dynię. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Posypać uprażonymi pestkami dyni.
Wartości odżywcze 1 porcji:
energia – 263 kcal
białko – 10,6 g
tłuszcze – 12,9 g
węglowodany – 34,8 g
błonnik pokarmowy – 7 g
KREM Z DYNI Z CYNAMONEM I MOZZARELLĄ
Składniki (1 porcja):
- dynia – 300 g
- marchew – 40 g
- pietruszka – 25 g
- oliwa – 10 g
- ser mozzarella – 20 g
- cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Wykonanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, podduś w garnku z niewielką ilością wody i oliwą. Gdy warzywa będą miękkie dodaj przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz), zmiksuj na gładką masę. Posyp startą mozzarellą.
Wartości odżywcze 1 porcji:
energia – 257 kcal
białko – 9,4 g
tłuszcze – 15,5 g
węglowodany – 30,5 g
błonnik pokarmowy – 11,6 g
Smacznego!