Kurczak w sosie teriyaki ze szpinakiem i ryżem
Pomysł na szybki i łatwy obiad 🙂
Składniki (2 porcje):
- Pierś z kurczaka – 200g
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Sos teriyaki – 2 łyżki
- Szpinak – 200g
- Mleko – 2-3 łyżki
- Cebula – 1/3szt.
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Ryż – 100g
- Curry
- Gałka muszkatołowa
- Kmin rzymski
Wykonanie:
Kurczaka umyj i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sosem teriyaki i curry i odstaw na min. 30 minut do lodówki. Podsmaż na rozgrzanym oleju (1 łyżka). Wersja skrócona: do mięsa dodaj sos teriyaki i curry, podduś przez chwilę na oleju.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj drobno pokrojony szpinak i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do szpinaku dolej trochę mleka i dopraw – gałka muszkatołowa, kmin rzymski, pieprz, odrobina soli. Całość gotuj na małym ogniu.
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem curry i/lub kurkumy.
Smacznego!