Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Najlepsze drożdżówki!

Przepyszne, mięciutkie drożdżówki

z budyniem i rabarbarem.

Niebo w gębie!

Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu ale zdecydowanie WARTO.

Ja robiłam bułeczki z budyniem i rabarbarem, ale równie dobrze smakują z serem, z owocami. Co kto lubi 😊

 

SKŁADNIKI na ciasto na 12 drożdżówek:

500 g mąki (u mnie typ 650),

220 ml mleka,

30 g świeżych drożdży (u mnie dokładnie 33g),

100 g masła,

80 g cukru,

5g cukru waniliowego (możesz pominąć),

1 jajko + 2 żółtka,

¼ łyżeczki soli.

 

SKŁADNIKI na budyń:

2 budynie śmietankowe (lub waniliowe; 80g),

600 ml mleka,

4 płaskie łyżki cukru (jeżeli budyń był bez cukru!).

 

DODATEK „owocowy”:

300g rabarbaru (może być więcej),

+ cukier puder jeżeli rabarbar jest mocno kwaśny (u mnie ok. 20g).

 

SKŁADNIKI na KRUSZONKĘ:

Miałam wcześniej zamrożoną, ale mniej więcej 30g mąki, 20g masła, 15g cukru.

 

WYKONANIE:

Przygotuj rozczyn – drożdże wrzuć do mleka (może być trochę podgrzane do około 30-40st.C), dodaj łyżkę cukru i mąki, odstaw na kilkanaście minut.

W tym czasie mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuść masło.

Do mąki stopniowo dolewaj rozczyn, dodaj jajko i żółtka, na koniec dodaj masło.

Całość dokładnie zagnieć i włóż do miski oprószonej mąką.

Przykryj ręcznikiem kuchennym (ściereczką) i odstaw na 1,5 godziny (ciasto powinno zwiększyć objętość przynajmniej 2 razy).

 

 

 

W między czasie przygotuj dodatki:

Masa budyniowa: budynie wymieszaj z połową mleka, drugą połowę zagotuj z cukrem i wlej do niej budyń. Gotuj mieszając aż zgęstnieje.

Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Gotowe ciasto wsadź do lodówki lub zamrażarki.

Rabarbar umyj, pokrój na kawałki i jeśli jest bardzo kwaśny wymieszaj z cukrem.

Po 1,5 h ponownie wyrób ciasto i podziel na 12 części. Uformuj kule i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw jeszcze na minimum 30 minut.

 

 

 

Następnie dnem szklanki/kubka zrób w każdej bułce dołek – mocno dociśnij.

Ułatwienie: posmaruj szklankę delikatnie olejem żeby się za bardzo nie przyklejała do ciasta.

Do każdego wgłębienia nałóż budyń (powinien być przestudzony, ale mój akurat był ciepły i też wyszło super), następnie rabarbar i kruszonkę (ja starłam na tarce).

 

 

Piecz w 170 st.C przez 25-30 minut (u mnie 25 minut).

Bułeczki najlepsze są świeżutkie, ale również na następny dzień są mięciutkie (schowaj do woreczka).

WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 bułki (1/12 całości):

346 kcal,

8,5 g białka,

12,0 g tłuszczu,

51,8 g węglowodanów.

Smacznego!