Ograniczenie potasu w diecie
W niektórych schorzeniach – np. w chorobach nerek – konieczne jest ograniczenie spożywanego potasu (K).
Jak to zrobić?
Sposoby na zmniejszenie ilości potasu w diecie:
- moczenie i podwójne gotowanie potraw (z wymianą wody) np. ziemniaki pokrój na niewielkie kawałki (im mniejsze kawałki tym więcej K „ucieknie” do wody), wymocz (ok. 30 min) i odlej wodę (najlepiej 2-3 razy), wymień również wodę w trakcie gotowania
- drobne krojenie i tarcie warzyw
- unikanie zup – nie są zalecane ponieważ potas z warzyw gromadzi się w wywarze
- wybieranie odpowiednich przypraw:
- o niskiej zawartości K – 1 łyżeczka na porcję – cynamon, musztarda, mięta, gałka muszkatołowa, pieprz biały
- średnia zawartość K – ½ łyżeczki na porcję – pieprz czarny, chilli, kminek, kolendra, szałwia, rozmaryn, imbir, oregano, pietruszka, tymianek, majeranek
- wysoka zawartość K – szczypta lub unikać całkowicie – bazylia, papryka, estragon, kurkuma, liście laurowe
- unikanie produktów o dużej zawartości potasu – patrz tabela poniżej
- należy pamiętać, że wartości z tabeli odpowiadają 100g produktu i ważna jest ilość produktu, który spożyjemy, przykład:
- mak niebieski 100g – to aż 963mg K
- mak 3g (np. dodane do jogurtu/sałatki) – 28,9mg K
- banan 100g – 395mg K
- banan 120g (1 szt.) – 474mg K
- mak niebieski 100g – to aż 963mg K
- należy pamiętać, że wartości z tabeli odpowiadają 100g produktu i ważna jest ilość produktu, który spożyjemy, przykład:
Zawartość potasu [K] w wybranych produktach spożywczych
Produkt |
Zawartość [mg/100g] |
Produkt |
Zawartość [mg/100g] |
Soja (nasiona suche) |
2132 |
Muesli |
433 |
Kakao 16%, proszek |
1927 |
Płatki żytnie |
422 |
Mleko odtłuszczone/pełne, w proszku |
1874/1393 |
Brukselka |
416 |
Morele suszone |
1666 |
Sardynki w pomidorach |
410 |
Banany suszone |
1499 |
Makrela, świeża |
396 |
Mleko w proszku |
1393 |
Banany |
395 |
Fasola biała (nasiona suche) |
1188 |
Mięso z piersi kurczaka |
385 |
Otręby pszenne |
1121 |
Wołowina, polędwica |
382 |
Pistacje |
1090 |
Melon |
382 |
Mak niebieski |
963 |
Płatki owsiane |
379 |
Figi suszone |
938 |
Polędwica sopocka |
374 |
Groch (nasiona suche) |
937 |
Łosoś świeży |
371 |
Soczewica czerwona (nasiona suche) |
874 |
Dorsz świeży, filet bez skóry |
364 |
Rodzynki (suszone) |
833 |
Chleb żytni pełnoziarnisty |
356 |
Pestki dyni |
810 |
Groszek zielony |
353 |
Słonecznik, nasiona |
793 |
Salami luksusowe |
349 |
Migdały |
778 |
Wieprzowina, schab surowy z kością |
343 |
Chrzan |
740 |
Porzeczki czarne |
336 |
Orzechy arachidowe |
720 |
Szczaw |
333 |
Natka pietruszki |
695 |
Szynka gotowana |
319 |
Wiórki kokosowe |
660 |
Kiełbasa krakowska |
314 |
Czekolada mleczna |
607 |
Kiwi |
290 |
Awokado |
600 |
Pomidor |
282 |
Ziemniaki |
557 |
Makrela wędzona |
275 |
Orzechy włoskie |
474 |
Jogurt owocowy 1,5% |
195 |
Kasza gryczana |
443 |
Pomarańcze |
183 |
Mięso z piersi indyka |
460 |
Chleb zwykły |
148 |
Halibut biały, świeży |
446 |
Mleko 2% |
141 |