Pyszne domowe bułki
Przepis na pyszne domowe bułki a’la grahamki
Rozkręcam się w pieczeniu. Opierając się na bazowych ilościach z innego przepisu zmiksowałam mąki (pszenną zwykłą i pełnoziarnistą) i dodatki wg własnego pomysłu i wyszły takie o to buły. Smakowo przypominają sklepowe grahamki.
Jeśli ja potrafię je upiec to Wy też 🙂
SKŁADNIKI na 8 bułek:
320-330g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej typ 650
150ml wody
150ml mleka
18-20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1-1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju (oliwy lub masła)
dodatki dowolne – u mnie słonecznik, czarnuszka, zioła prowansalskie
WYKONANIE:
Rozkruszone drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i wodą, dodaj cukier. Po chwili dodaj ok. połowę mąki i wymieszaj. Zostaw na 15-20 minut. Następnie dodaj pozostałą mąkę, sól i olej. Wymieszaj dokładnie (ja zagniatałam robotem) i uformuj kulę. Zostaw ciasto w misce na co najmniej godzinę (1h była ok ale następnym razem zostawię na dłużej). Zagnieć ciasto ponownie i podziel na 8 części (lub tyle ile chcesz). Każdą z części możesz zagnieść ponownie z dowolnym dodatkiem. U mnie 2 ze słonecznikiem, 2 z czarnuszką, 2 z ziołami i 2 bez niczego
Uformowane bułki rozłóż na blaszce z papierem i zostaw na 20-30 minut. Piecz 15-20minut (u mnie 18) w 200st.
1 taka buła (bez dodatków) to około 260-280 kcal 😉
Przy takich mąkach jak w przepisie i z mlekiem 1,5% tł.
Dodatek ziół nie zmieni kaloryczności, ale już np. łyżeczka łuskanych nasion słonecznika (5g) do 1 bułki to + 30 kcal 🌻
Smacznego!