Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią na 3 sposoby

"

Jesienne risotto z dynią poleca się na obiad!

Podane poniżej ilości składników są orientacyjne. Możesz śmiało dodać więcej dyni, mniej/więcej kurczaka (indyka).

Dodatkowo w opisie znajdziesz aż 3 wersje wykonania, które różnią się

czasem przygotowania i pracochłonnością.

Wybierz tą wersję, która najbardziej Ci odpowiada ;).

 

SKŁADNIKI (ok. 2 porcje):

ryż do risotto lub basmati – 100g,

dynia (pieczona lub surowa/mrożona) – 200-300g,

piersi z kurczaka – 200g,

cebula – 50g (można pominąć),

czosnek – 10g,

oliwa z oliwek – 20g,

orzechy – 20-25g,

starty parmezan – do posypania,

natka pietruszki (im więcej, tym lepiej),

przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, chilli (jeśli lubisz),

bulion – 300-400ml (potrzebny przy 1. wersji).

 

WYKONANIE

 

Wersja I – risotto z pieczoną dynią i bulionem:

Pokrojoną dynię (dynia hokkaido może być ze skórą) wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Dodać cały, nieobrany ząbek czosnku, suszony rozmaryn i chili. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180st.C na około 25-35 minut (długość pieczenia zależy od wielkości kawałków). Po upieczeniu pokroić na mniejsze kawałki.

"

Upieczony ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na łyżce oliwy usmażyć ryż z czosnkiem i drobno posiekanymi orzechami. Co jakiś czas dolewać po chochelce bulionu. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy dodać upieczoną dynię i usmażone mięso (pokrojone w kostkę, podsmażone na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu). Całość gotować około 3 minuty aż dynia lekko się rozpadnie. Wyłączyć ogień, dorzucić drobno starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.

Wersja II – z pieczoną dynią, bez bulionu – szybsza wersja:

Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Następnie wymieszać z upieczoną dynią, ryżem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu, dodać posiekaną natkę, posiekane orzechy, przyprawy i starty parmezan.

Wersja III – z dynią mrożoną (lub świeżą nie pieczoną) – NAJSZYBSZA:

"

Mrożoną dynię (pokrojoną w kostkę) wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do rozmrożenia (świeżą dynię pokroić i usmażyć), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowany ryż i usmażone mięso.

"

"

Dodać posiekaną natkę, posiekane orzechy, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Całość posypać startym parmezanem.

"