Risotto z kurczakiem i pieczoną dynią na 3 sposoby
Jesienne risotto z dynią poleca się na obiad!
Podane poniżej ilości składników są orientacyjne. Możesz śmiało dodać więcej dyni, mniej/więcej kurczaka (indyka).
Dodatkowo w opisie znajdziesz aż 3 wersje wykonania, które różnią się
czasem przygotowania i pracochłonnością.
Wybierz tą wersję, która najbardziej Ci odpowiada ;).
SKŁADNIKI (ok. 2 porcje):
ryż do risotto lub basmati – 100g,
dynia (pieczona lub surowa/mrożona) – 200-300g,
piersi z kurczaka – 200g,
cebula – 50g (można pominąć),
czosnek – 10g,
oliwa z oliwek – 20g,
orzechy – 20-25g,
starty parmezan – do posypania,
natka pietruszki (im więcej, tym lepiej),
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, chilli (jeśli lubisz),
bulion – 300-400ml (potrzebny przy 1. wersji).
WYKONANIE
Wersja I – risotto z pieczoną dynią i bulionem:
Pokrojoną dynię (dynia hokkaido może być ze skórą) wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Dodać cały, nieobrany ząbek czosnku, suszony rozmaryn i chili. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180st.C na około 25-35 minut (długość pieczenia zależy od wielkości kawałków). Po upieczeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Upieczony ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na łyżce oliwy usmażyć ryż z czosnkiem i drobno posiekanymi orzechami. Co jakiś czas dolewać po chochelce bulionu. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy dodać upieczoną dynię i usmażone mięso (pokrojone w kostkę, podsmażone na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu). Całość gotować około 3 minuty aż dynia lekko się rozpadnie. Wyłączyć ogień, dorzucić drobno starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Wersja II – z pieczoną dynią, bez bulionu – szybsza wersja:
Mięso pokroić, doprawić solą i pieprzem i usmażyć. Następnie wymieszać z upieczoną dynią, ryżem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu, dodać posiekaną natkę, posiekane orzechy, przyprawy i starty parmezan.
Wersja III – z dynią mrożoną (lub świeżą nie pieczoną) – NAJSZYBSZA:
Mrożoną dynię (pokrojoną w kostkę) wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do rozmrożenia (świeżą dynię pokroić i usmażyć), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowany ryż i usmażone mięso.
Dodać posiekaną natkę, posiekane orzechy, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Całość posypać startym parmezanem.