Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Sposób na tofu!

Sposób na smaczne tofu!

Lubisz tofu? Czy „TO (jest) FUuu”?  😝

Dla mnie naturalne tofu jest hmmm … specyficzne. Inni mówią, że jest bez smaku.

Ale z tofu da się zaprzyjaźnić, jeśli dobrze się je potraktuje 💓.

Jego dużą zaletą jest to, że doskonale pochłania smaki i aromaty z przypraw, sosów, dodatków.

Dzięki temu można przyrządzić je na mnóstwo sposobów. Dobrze zrobione może udawać mięso.

 

Co zrobić żeby tofu lepiej chłonęło sos lub marynatę? Zamrozić!

 Zamrożone tofu robi się żółte (tak jak na zdjęciu powyżej) także nie zdziwcie się.

A po rozmrożeniu staje się bardziej porowate i chłonie marynatę lub sos jak gąbka.

Dzięki temu zyskujemy lepszy smak i aromat.

Zamroź je w opakowaniu.  Gdy chcesz je użyć wsadź do wody (w opakowaniu) – najlepiej ciepłej (będzie szybciej), gdy się rozmrozi wyciągnij z folii, odciśnij nadmiar wody i przygotuj tak jak lubisz.

 

 

Co można zrobić z tofu? Niemalże wszystko – dania wytrawne i na słodko.

Poniżej przykład mojego makaronu z tofu. Może kogoś zainspiruje!

 

Podstawa:

1 kostka tofu + MARYNATA: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, pieprz. (wymieszaj całość i odstaw na 15-60 minut)

 

Pozostałe składniki:

marchewka 80g,

papryka 160g,

szparagi 120g,

cebula 50g,

czosnek 2 ząbki,

dymka i szpinak „na oko”

+ makaron z tapioką i zieloną herbatą.

 

Wykonanie:

Pokrój warzywa. Podsmaż na oleju razem z tofu i marynatą. Duś aż warzywa będą miękkie (ale jeszcze lekko chrupiące). Na koniec dodaj szpinak i gotowy makaron.

Wymieszaj i gotowe!