Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Szakszuka ze szparagami

SZAKSZUKA czyli idealne śniadanie na niedzielny leniwy poranek!

 

Składniki:

puszka pomidorów,
¼ – ½ papryki,
6 szparagów,
2 ząbki czosnku,
¼ cebuli,
4 jajka,
oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła.

 

Wykonanie:

Pokrój cebulę, czosnek, paprykę i szparagi, podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory, dopraw i duś kilka (kilkanaście) minut.

Jeśli masz czas to lepiej poczekać chwilę dłużej. Gdy warzywa się zredukują (odparuje nadmiar wody) zrób w nich 4 dołki (rozsuń warzywa) i do każdego wlej jajko.

Smaż aż jajka się zetną.