Umów wizytę
skontaktuj się teraz: 534 635 369

FORMA Dietetyk Marta Fordas

Tarta z budyniem, kaszą manną i rabarbarem

Sezon na rabarbar!

Rabarbar sam w sobie jest bardzo kwaśny, dlatego najczęściej jest przygotowywany na słodko.

Ja zrobiłam tartę z budyniem i kaszą manną i rabarbarem.

Przepis jest bardzo uniwersalny – można dodać dowolne owoce 🙂

 

Składniki na CIASTO:

300g mąki (u mnie typ 650)

200g masła (zimnego)

1 jajko

60g cukru

szczypta soli

Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj masło i całość posiekaj. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj (lub rozgnieć ręcznie) i rozłóż na blaszce do tarty, nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w 180st.C.

 

Masa BUDYNIOWA:

800ml mleka

2 budynie (u mnie 100g – miałam jeden 60g i jeden 40g, ale 2×40 lub 2×60 też da radę)

60g kaszy manny

100g cukru pudru (może być też mniej :P)

500ml mleka zagotuj z połową cukru. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem, kaszą i resztą cukru – wlej do gotującego się mleka i gotuj (na małym ogniu), aż budyń zgęstnieje.

Gotową masę nałóż na podpieczony spód tarty.

Na wierzchu rozłóż pokrojony RABARBAR -tyle ile lubisz!

Możesz zrobić tak jak u mnie lub przykryć całą powierzchnię ciasta.

Całość piecz 20 minut (180st.C).

PS: cukier możesz zastąpić ksylitolem/erytrytolem